Food articles

logo

  • Register


Brukervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

svorDen vanligste julematen for flertallet av nordmenn er svineribba, dette herlige saftige og fete kjøttstykket toppet med sprø svor.

Og selv om vi fikk til et godt resultat i fjor, er vi som oftest like usikre i år på hvordan vi skal lykkes med ribba, så hvert år oppsøker vi nordmenn nettaviser og matnettsteder og leser artikler og ser videoer for på nytt lære hvordan vi skal lykkes med å få sprø svor. Eller vi ringer ribbetelefonen!wink

Jeg har brukt å gjøre det på samme måten som både Ingrid Espelid Hovig og min egen mamma brukte å gjøre det, og jeg får som regel et ganske brukbart resultat hvert år.

Du har tre typer ribbe:

  • tynnribbeTynnribbe: Uten kotelettkam, til vanlig tilberedt med sprø svor.
  • Midtribbe: Med kotelettkam (tynnribbe + kotelettkam). Trenger lengre steketid enn tynnribbe.
  • Familieribbe: Midtribbe uten ryggben; enklere å skjære opp og kortere steketid.

Jeg bruker vanligvis tynnribbe, men i år ble det en familieribbe.

Jeg ville gjøre ting litt annerledes i år enn i tidligere år. Jeg har i det siste året virkelig fått sansen for langtidssteking av kjøtt, og så kom jeg over en oppskrift på nettopp langtidsstekt ribbe. Den følger i stor grad Espelid-metoden, bortsett fra langtidsstekingaspektet.

En tynnribbe er bedre egnet til langtidssteking enn med midtribbe eller familieribbe da fettet er mer jevnt fordelt i ei tynnribbe.

Du trenger minst 500 gram ribbe per person som minimum. Et par-tre dager før ribba skal stekes, så ta den ut av forpakningen, tørk av den med noe kjøkkenpapir. Om svoren ikke er rutet opp, så skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp og nykvesset kniv. Det letteste er å skjære svoren i ruter når ribba er halvfrossen. Lag ruter parallelt med ribbebena. Det er det mye enklere å skjære opp pene ribbestykker etter steking.

Gni ribba godt inn med salt og pepper, og når jeg sier godt så mener jeg omtrent det dobbelte av det du vanligvis tar. Inn i kriker og kroker og over alt! Dette gjelder og svoren!

Pakk så inn ribba igjen, og legg den nederst i kjøleskapet de neste 2 dagene så saltet og pepperet får gjort jobben sin.

Legg kjøttet i en ildfast form med svoren ned, og fyll på med vann til det når ca. midten av ribba. Dekk med aluminiumsfolie og stek i 40 minutter på 180 grader.

Ta ut ribba, fjern aluminiumsfolien og snu ribba så den ligger med svorsiden opp. Vannet/sjyen skal forbli i formen. Du kan gjerne legge noen hvitløksfedd, urter, stjerneanis, 2-6 gulrøtter kuttet i 2 og på langs, et par løk kuttet i 4, laurbærblad osv. i formen for å gi ytterligere smak til sjyen. Ha en rist over forma som du legger ribba på. Legg en tallerken eller lignende under for å få en liten forhøyning i midten, eller krøll sammen noe aluminiumsfolie til en pølse som er omtrent så lang som ribba og legg under midten. Dette for at det smeltede ribbefettet får rent av. Renner det ikke av vil du få problemer med å få sprø svor. Skru ovnen til ned 80 grader, vent med å sette inn ribba til ovnen holder den temperaturen. Siden vi bruker en rist kan vi øke mengden med vann i forma

Stek så i ca. 10 timer på 80 grader. Pass på å etterfyll med vann ettersom det i forma vil fordampe. Du bør gjerne ha 10 dl sjy i forma når stekinga er ferdig.

Det kan være stor forskjell fra stekeovn til stekeovn, så det kan være greit å bruke et steketermometer stukket inn i den mest kjøttfulle delen og stek til kjernetemperaturen er 75 grader.

Skru så varmen opp til 250 grader, og sett eventuelt på grillelementet om nødvendig. Følg godt med og observer matkunst bli til i det svoren blåser seg opp og blir supersprø og god.

Ribba blir ekstremt saftig, og svoren kommer fra en helt annen verden. Jeg vil bruke ordet porøs i stedet for sprø, den knaser uten at det går utover tennene. Dette blir absolutt ikke siste gangen jeg langtidssteker juleribba!

Tilbehør

Bare ribbe vil bli litt kjedelig i lengden, så vi trenger jo selvsagt tilbehør. Og til den store julemiddagen tar man litt ekstra i.

Brun sausSaus

Og noe av det viktigste i mitt syn er sausen! Den lages fra bunnen av, ingen posesaus tillates i mitt julekjøkken.

Smelt 4-5 spiseskjeer med smør i en kjele over middels til lav varme, tilsett så like mange spiseskjeer med hvetemel, rør godt rundt mens det brunes til det får en mørk nøttebrun farge.

Spe på med ca 1 liter varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. Bruker du krafta fra ribba, så fjern det meste av ribbefettet som flyter på toppen. Spe eventuelt på med buljong til du har nok kraft.

Her bruker jeg så å helle i en boks med kremfløte for å gi sausen det lille ekstra.

La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak så til med salt og pepper. Bruker du fløte i sausen så kan den bli litt lys i fargen, så da kan du tilsette en dråpe eller tre med sukkerkulør og røre godt inn.

mandelpoteterPoteter

Den beste poteten for meg til ribba er fjellmandel. Kok mandelen med skallet på, og la de få hvile seg noen minutter under et klede før du serverer for best smak.

Grønnsaker

Det finnes så mye forskjellige grønnsaker, og hva folk liker varierer stort. Så jeg anbefaler å servere det du liker. Jeg personlig er ganske glad i rosenkål og blomkål, så det blir nok det jeg lager i år, sammen med babygulrøtter.

Mere kjøtt!

Siden dette er den store julemiddagen, så skulle man jo ikke spare på noe godt, så da må man ha mere kjøtt! Det som mamma hadde som tilbehør til ribba var sossisser, både røkt og kokt julepølse, medisterkaker og kjøttkaker. Alt dette ble lagt inn sammen med ribba på slutten av steketiden så de var godt oppvarmet når ribba tas ut av stekeovnen.

Annet

Surkål og rødkål, gjerne hjemmelaget er naturlig tilbehør. Rørte tyttebær passer og veldig godt. Og noe jeg husker godt fra da jeg var liten, var de glassene med syltet gresskar og syltete grønne tomater som mamma brukte å lage på høsten hvert år. De passet kjempegodt til ribbemiddagen!

Dessert

riskrem med rød sausIngen stor middag er fullkommen uten en god dessert! Også her følger jeg stort sett tradisjonene fra jeg var liten. Så det må bli riskrem! OK, jeg har noen nord-norske røtter så multekrem er heller ikke uprøvd som dessert til julemiddagen. Men i år blir det riskrem! Så det betyr at middagen på lille julaften må bli risgrøt slik at vi får basisen til riskremen.

Denne oppskriftsmengden gir 8 porsjoner.

Pisk 6 dl kremfløte sammen med 10 spiseskjeer sukker og 2 ts vaniljesukker til kremen er stiv. Bland inn opp til 1 kg kald risgrøt til den har en passende konsistens. Smak eventuelt til med mer sukker om ønskelig.

Når det kommer til rødsausen til riskremen, så bestemte jeg meg for å lage den basert på kirsebærsaft og hele kirsebær, men jeg fant ingen av delene i butikkene jeg kikket i, så kom på ideen om å prøve med kirsebærkompott i stedet. Så kjøpte 2 poser med kirsebærkompot, og en tur på polet for ei flaske Luxardo Maraschino Original. Tømte de to posene med kompott i en bolle og kjørte stavmikseren i den til bærene var blitt hakket opp. Helte så i 1 dl Luxardo Maraschino Original og blandet godt. Lot den stå noen timer kjølig, og fikk med det en god rød saus til riskremen.

Neste år så skal jeg være litt mer på høgget tidligere på året så jeg får tak i fersk kirsebær når den er moden og er å få i butikkene, pluss skaffe kirsebærsaft.

Her kommer oppskriften på kirsebærsausen.

Bland ut 1 liter kirsebærsaft. Den skal være en god del sterkere enn vanlig. Ha det i en kjele og kok opp. Du skulle normalt ikke trenge sukker siden safta normalt er ganske søt, men smak på safta, og eventuelt ha i noen spiseskjeer sukker i kjelen.

Rør ut 1,5 spiseskje med potetmel i litt kaldt vann. Hell potetmeljevningen i en tynn stråle over i kjelen mens du rører rundt. Kok opp sausen til kokepunktet, men ikke la den koke! Trekk kjelen av kokeplata. Tilsett avsilte hermetiske kirsebær, og gjerne en skvett kirsebærlikør. Avkjøl sausen litt og hell den over i en mugge. Dryss litt sukker på toppen for å unngå snerk. La sausen bli kald før servering.

Med alt det som er nevnt over skulle du ha alle forutsetninger for å ha et godt julemåltid. Vel bekomme!

CoalaWeb Traffic

3.png1.png6.png0.png6.png5.png
Today31
Yesterday134
This week31
This month3283
Total316065

Visitor Info

  • IP: 54.224.111.99
  • Browser: Unknown
  • Browser Version:
  • Operating System: Unknown

mandag 16. juli 2018 06:23